[OGAP-l] Marie Skłodowska-Curie Action (MSCA) - termíny podání žádostí a podmínky jednotlivých podprogramů 2023 (česká verze)

Ivana Herglová ivana.herglova na matfyz.cuni.cz
Pátek Květen 26 13:01:19 CEST 2023


Vážené kolegyně,
Vážení kolegové,

probíhá možnost přihlášení se do nových výzev Marie Skłodowska-Curie Action (MSCA) v rámci programu Horizont Evropa.

MSCA nabízí v rámci prvního pilíře Horizontu Evropa "Excelentní věda" příležitosti pro další vzdělávání (zahrnující mobilitní prvek) především mladých vědců na úrovni Ph.D. nebo postdoců. Vedle individuálního financování postdoců Postdoctoral Fellowships umožňuje také podporu vzniku školících sítí pro doktorandy v rámci konsorcií více institucí nebo také firem Doctoral Networks anebo spolufinancování nových nebo již existujících programů pro doktorandy a postdocy na jedné instituci COFUND.

COFUND vyžaduje spolufinancování zapojené instituce; Postdoctoral Fellowships a Doctoral Networks jsou plně financované z EU.

Pod MSCA spadá dále také program MSCA and Citizens, který slouží k podpoře aktivit především v rámci Evropské noci vědců. V letošní výzvě je vypsán s podprogramy European Researchers' Night a Researchers at Schools 2024-2025.

Posledním MSCA programem jsou Staff Exchanges, které umožňují výměny zaměstnanců ve vědě za účelem zisku nových zkušeností a znalostí. Program je určen pro vědecké a technické pracovníky.

Podrobnosti ke všem programům MSCA ve výzvě 2023 naleznete níže.

-----

Studenti Ph.D. studia, kteří ukončí své doktorské studium do 13. 9. 2023, a postdoci se mohou ucházet o MSCA Postdoctoral Fellowships (MSCA PF) s deadlinem přihlášky 13. 9. 2023.
Výzva 2023: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/calls/msca-postdoctoral-fellowships-2023 a https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/horizon-msca-2023-pf-01-01
Obecně o MSCA PF: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/actions/postdoctoral-fellowships
Podání se řídí na Univerzitě Karlově vedle pravidel EU také příslušným Opatřením rektora: https://cuni.cz/UK-11156.html - tj. zahraniční kandidáti, kteří se chtějí ucházet o MSCA PF na UK, musí získat souhlas Rektorátu. Registrace se na RUK zasílá prostřednictvím OGAP do 1. 8. 2023.

V rámci MSCA PF žádají postdoktorandi o 12-24 měsíční podporu pro působení na zahraničním pracovišti.
Je možné se ucházet o podporu jak pro kandidáty z UK vyjíždějící do zahraničí, tak zahraniční zájemce, kteří by svůj postdoktorandský fellowship chtěli uskutečnit na půdě UK.
Stáže se mohou odehrát jak v Evropě a asociovaných zemích, tak ve třetích zemích neasociovaných k Horizontu Evropa.

Rozlišují se European Postdoctoral Fellowships a Global Postdoctoral Fellowships.
V prvním případě je hostitelská instituce v Evropě a délka stáže je 12-24 měsíců. Hlásit se mohou kandidáti z celého světa.
V případě Global varianty se mohou ucházet evropští občané a dlouhodobí rezidenti o stáže na pracovištích mimo Evropu a asociované země k Horizontu Evropa. Zahraniční stáž samotná trvá opět 12-24 měsíců, ale je zde navíc také povinná ponávratová fáze v délce 12 měsíců na domácím pracovišti ve vysílající zemi.
Uchazeč musí být v okamžiku podání žádosti držitelem titulu Ph.D. a od jeho získání mít maximálně 8 let praxe ve výzkumu na plný úvazek. Projektový návrh budoucí fellow připravuje ve spolupráci s potenciálním školitelem na hostitelské instituci; téma není omezeno. Naprostou většinu žádosti píše uchazeč - školitel ale musí s uchazečem domluvit zaměření stáže a její podmínky.

V případě Widening zemí, kam patří i Česká republika, je možné žádat o podporu z Widening rozpočtu ERA Fellowships a tím zvýšit šanci na úspěch žádosti. Pro přihlášku do ERA Fellowships se použije klasická MSCA PF přihláška, ve které se ale navíc zaškrtne, že uchazeč má zájem i o zařazení do výběrového řízení ERA Fellowships.

Pokud by byl projektový návrh MSCA PF dobře hodnocený (nad 70%), ale na evropskounijní financování nedosáhl, je v ČR možné podat posléze také žádost o financování z Operačního programu Jan Amos Komenský / OP JAK. (Z OP JAK je možné také podpořit projekty MSCA COFUND.)

-----

Další možnosti podpory ze zdrojů MSCA jsou:
1) MSCA and Citizens - v tomto roce je vypsáno ve dvou variantách: European Researchers' Night a Researchers at Schools 2024-2025 - uzávěrka: 25. 10. 2023
Výzva 2023: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/calls/european-researchers-night-and-researchers-at-schools-2024-2025 a https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/horizon-msca-2023-citizens-01-01
Obecně k MSCA a Citizens: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/actions/msca-citizens

Jde o podporu aktivit zaměřených na popularizaci vědy.

Výzva bude vypsána v červnu 2023 a bude mít uzávěrku 25. 10. 2023.


2) MSCA Doctoral Networks - uzávěrka: 28. 11. 2023
Zde se jedná o možnost vytvořit konsorcium pro přípravu Ph.D. studentů - jak s partnerskými VŠ nebo jinými výzkumnými institucemi, tak příp. podniky. Doktorská síť má nabídnout možnost dalšího vzdělávání pro skupinu cca. 10-15 doktorandů - přičemž ti by měli být ideálně hostováni rovnoměrně mezi všemi zapojenými institucemi. Každá zapojená instituce musí hostovat alespoň 1 doktoranda v rámci stáže na 3-36 měsíců. Vedle standardního programu existuje také varianta Industrial Doctorates, kde jde o školení se zapojením podniků/firem, a Joint Doctorates, kdy doktorandi směřují k zisku společného doktorského diplomu z více do projektu zapojených institucí. Program trvá typicky 4 roky, jednotlivé stáže pro doktorandy 3-36 měsíců (Joint Doctorates jsou na 5 let). Žádost o podporu podává konsorcium min. 3 institucí z min. 3 zemí programu (EU a asociované země), přičemž alespoň 1 musí být členem EU. Studenti Ph.D. se hlásí až do již existujících doktorských sítí, místa mohou hledat např. prostřednictvím portálu EURAXESS.
Obecně o MSCA DN: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/actions/doctoral-networks
Výzva 2023: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/calls/msca-doctoral-networks-2023 a https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/horizon-msca-2023-dn-01-01


3) MSCA COFUND - uzávěrka: 8. 2. 2024
V tomto případě je možné vytvořit jednou institucí program na hostování doktorandských studentů nebo postdoců (s pobyty vždy minimálně na 3 měsíce) v celkové délce projektu max. 5 let s podmínkou hostování nejméně 3 mladých výzkumníků během této doby. Může jít také o podporu již existujícího programu na vzdělávání doktorandů nebo postdoců - ale podporu MSCA lze použít vždy jen pro nové uchazeče, ne již existující účastníky programu. Finance z MSCA jsou omezené na podporu (tj. stipendium nebo plat) daných mladých výzkumníků; zbytek programu dofinancovává (proto název COFUND) instituce, která program organizuje. Uchazeči Ph.D. nebo postdoc se hlásí do již existujícího programu MSCA COFUND. Volná místa mohou najít např. prostřednictvím portálu EURAXESS. Pokud návrh projektu získá Seal of Excellence, ale nemůže být pro nedostatek prostředků ze zdrojů EU financován, je možné ucházet se v rámci ČR o financování z OP JAK.
Obecně o MSCA COFUND: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/actions/cofund
Výzva 2023: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/calls/msca-cofund-2023 a https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/horizon-msca-2023-cofund-01-01

Rozdíly mezi MSCA Doctoral Networks a MSCA COFUND pěkně shrnuje např. toto video lucemburské produkce na téma "Financing early career researchers":
https://www.youtube.com/watch?v=bfm56Jpm2c4
V obou těchto případech a také u MSCA PF platí pravidlo, že uchazeč nesmí působit v zemi, kam se uchází o MSCA, déle než 12 měsíců v posledních 36 měsících (3 letech) před podáním žádosti.


4) MSCA Staff Exchanges - uzávěrka: 28. 2. 2024
Tento program je zaměřený na výměnu akademických a technických pracovníků zapojených do vědeckých či inovačních projektů za účelem získání a sdílení zkušeností ze zahraničního pracoviště v délce 1 měsíce až 1 roku. Zapojit se mohou jak akademická a vědecká pracoviště, tak i firmy. Projekt může být celkově až na 4 roky a žádost o něj podává konsorcium partnerů. Zapojené instituce musí být nejméně 3, min. 2 z nich z EU zemí nebo zemí asociovaných k Horizontu Evropa. Pokud jde o podporu v rámci jednoho sektoru (např. jen akademické instituce nebo jen firmy), je podmínkou, aby jeden z partnerů byl z neasociované země HE.
Obecně o MSCA SE: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/actions/staff-exchanges

Výzva 2023: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/calls/msca-staff-exchanges-2023; na portálu Funding and Tender Opportunities zatím není publikováno.
Záznam z Česko-slovenského informačního dne k MSCA SE z března 2023: https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/1805/zaznam-a-prezentace%3A-cz-sk-informacni-den...


S pozdravem,

Ivana Herglová


----

PhDr. Ivana Herglová, Ph.D.
Oddělení podpory grantů a projektů
Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy
Ke Karlovu 3, 121 16  Praha 2
tel: 951 551 682
www.mff.cuni.cz<http://www.mff.cuni.cz>


------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://lists.karlov.mff.cuni.cz/pipermail/ogap-l/attachments/20230526/d57c5339/attachment-0001.htm>


Další informace o konferenci OGAP-l