[OGAP-l] Marie Skłodowska-Curie Action (MSCA) - termíny podání žádostí a podmínky jednotlivých podprogramů (česká verze)

Ivana Herglová ivana.herglova na matfyz.cuni.cz
Pátek Červen 24 11:24:08 CEST 2022


Vážené kolegyně,
Vážení kolegové,


od května běží možnost přihlášení se do nových výzev Marie Skłodowska-Curie Action (MSCA) v rámci programu Horizont Evropa.


MSCA nabízí v rámci prvního pilíře Horizontu Evropa „Excelentní věda“ příležitosti pro další vzdělávání (zahrnující mobilitní prvek) především mladých vědců na úrovni Ph.D. nebo postdoců. Vedle individuálního financování postdoců (Postdoctoral Fellowships) umožňuje také podporu vzniku školících sítí pro doktorandy v rámci konsorcií více institucí nebo také firem (Doctoral Networks) anebo spolufinancování nových nebo již existujících programů pro doktorandy a postdocy na jedné instituci (COFUND).


COFUND vyžaduje spolufinancování zapojené instituce, Postdoctoral Fellowships a Doctoral Networks jsou financované plně z EU.


Pod MSCA spadá dále ještě program MSCA and Citizens, který slouží k podpoře aktivit v rámci Evropské noci vědců. V letošní výzvě nicméně není vypisován.


Posledním MSCA programem jsou Staff Exchanges, umožňující výměny zaměstnanců ve vědě - jak vědců, tak administrátorů - za účelem zisku nových zkušeností a znalostí.



-----


Studenti Ph.D. studia, kteří ukončí své doktorské studium do 14. 9. 2022, a postdoci se mohou ucházet o MSCA Postdoctoral Fellowships (MSCA PF) s deadlinem přihlášky 14. 9. 2022:

Výzva 2022: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/calls/msca-postdoctoral-fellowships-2022

O MSCA PF: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/actions/postdoctoral-fellowships

Podání se řídí na Univerzitě Karlově vedle pravidel EU také příslušným Opatřením rektora: https://cuni.cz/UK-11156.html - tj. zahraniční kandidáti, kteří se chtějí ucházet o stáž MSCA PF na UK, musí získat souhlas Rektorátu a podklady by sem měly být zaslány do 1. 8. 2022 (prostřednictvím OGAP).


V rámci MSCA PF žádají postdoktorandi o 12-24 měsíční podporu pro působení na zahraničním pracovišti.
Je možné se ucházet o podporu jak pro kandidáty z UK vyjíždějící do zahraničí, tak zahraniční zájemce, kteří by svůj postdoktorandský fellowship uskutečnili na půdě UK.

Stáže se mohou uskutečnit jak v Evropě a asociovaných zemích, tak ve třetích zemích neasociovaných k Horizontu Evropa.


Rozlišují se European Postdoctoral Fellowships a Global Postdoctoral Fellowships.

V prvním případě je hostitelská instituce v Evropě a délka stáže je 12-24 měsíců. Hlásit se mohou kandidáti z celého světa.

V případě Global varianty se mohou ucházet evropští občané a dlouhodobí rezidenti o stáže na pracovištích mimo Evropu a asociované země k Horizontu Evropa. Zahraniční stáž samotná trvá opět 12-24 měsíců, ale je zde navíc také povinná ponávratová fáze v délce 12 měsíců na domácím pracovišti ve vysílající zemi.

Uchazeč musí být v okamžiku podání žádosti držitelem titulu Ph.D. a od jeho získání mít maximálně 8 let praxe ve výzkumu na plný úvazek. Projektový návrh musí budoucí fellow připravit ve spolupráci s potenciálním školitelem na hostitelské instituci; téma není omezeno. Naprostou většinu žádosti zde píše uchazeč - školitel ale musí s uchazečem domluvit zaměření stáže a její podmínky.


V případě Widening zemí, kam patří i Česká republika, je možné žádat o podporu z Widening rozpočtu (ERA Fellowships) a tím zvýšit šanci na úspěch žádosti.


Pokud by byl projektový návrh MSCA PF dobře hodnocený, ale na evropskounijní financování nedosáhl, je v ČR možné podat posléze také žádost o financování z Operačního programu Jan Amos Komenský / OP JAK. (Z OP JAK je možné také podpořit projekty MSCA COFUND.)

-----


Další možnosti podpory ze zdrojů MSCA jsou:
1) MSCA and Citizens - European Researchers' Night – není v tomto roce vypisována

https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/actions/msca-citizens
Jde o podporu aktivit v rámci Noci vědců uskutečňované každoročně v září; pro rok 2022 i 2023 se šlo přihlásit v loňské výzvě.



2) MSCA Doctoral Networks - 15. 11. 2022

Zde se jedná o možnost vytvořit konsorcium pro přípravu Ph.D. studentů - jak s partnerskými VŠ, tak příp. podniky. Doktorská síť má nabídnout možnost dalšího vzdělávání až pro 10 doktorandů - přičemž ti by měli být hostování rovnoměrně mezi všemi zapojenými institucemi. Každá zapojená instituce musí hostovat alespoň 1 doktoranda v rámci stáže na 3-36 měsíců. Vedle standardního programu existuje také varianta Industrial Doctorates, kde jde o školení se zapojením podniků/firem, a Joint Doctorates, kdy doktorandi směřují k zisku společného doktorského diplomu z více do projektu zapojených institucí. Program trvá celkově 4 roky, jednotlivé stáže pro doktorandy 3-36 měsíců. Žádost o podporu píše konsorcium min. 3 institucí z min. 3 zemí programu (EU a asociované země), přičemž alespoň 1 musí být členem EU. Studenti Ph.D. se hlásí až do již existujících doktorských sítí, místa mohou hledat např. prostřednictvím portálu EURAXESS.

https://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/actions/doctoral-networks



3) MSCA COFUND - 9. 2. 2023 (termín bude potvrzen v okamžiku vypsání Výzvy na podzim 2022)

V tomto případě je možné vytvořit jednou institucí program na hostování doktorandských studentů nebo postdoců (s pobyty vždy minimálně na 3 měsíce) v celkové délce projektu max. 5 let s podmínkou hostování nejméně 3 mladých výzkumníků během této doby. Může jít také o podporu již existujícího programu na vzdělávání doktorandů nebo postdoců - ale podporu MSCA lze použít vždy jen pro nové uchazeče, ne již existující účastníky programu. Finance z MSCA jsou omezené na podporu (stipendium/plat) daných mladých výzkumníků; zbytek programu dofinancovává (proto název COFUND) instituce, která program organizuje. Uchazeči Ph.D. nebo postdoc se hlásí do již existujícího programu MSCA COFUND. Volná místa mohou najít např. prostřednictvím portálu EURAXESS. Pokud návrh projektu získá Seal of Excellence, ale nemůže být pro nedostatek prostředků ze zdrojů EU financován, je možné ucházet se nově v rámci ČR o financování z OP JAK.

https://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/actions/cofund


Rozdíly mezi MSCA Doctoral Networks a MSCA COFUND pěkně shrnuje např. video lucemburské produkce z loňského roku:
https://www.youtube.com/watch?v=bfm56Jpm2c4


V obou těchto případech a také u MSCA PF platí pravidlo, že uchazeč nesmí působit v zemi, kam se uchází o MSCA déle než 12 měsíců v posledních 36 měsících (3 letech) před podáním žádosti.



4) MSCA Staff Exchanges 2021 - 8. 3. 2023

Tento program je zaměřený na výměnu akademických i THP pracovníků zapojených do vědeckých či inovačních projektů za účelem získání a sdílení zkušeností ze zahraničního pracoviště v délce 1 měsíce až 1 roku. Zapojit se mohou jak akademická a vědecká pracoviště, tak i firmy. Projekt může být celkově až na 4 roky a žádost o něj podává konsorcium partnerů. Zapojené instituce musí být nejméně 3, min. 2 z nich z EU zemí nebo zemí asociovaných k Horizontu Evropa. Pokud jde o podporu v rámci jednoho sektoru (např. jen akademické instituce nebo jen firmy) je podmínkou, aby jeden z partnerů byl z neasociované země HE.

https://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/actions/staff-exchanges



S pozdravem,

Ivana Herglová


----

PhDr. Ivana Herglová, Ph.D.
Oddělení podpory grantů a projektů
Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy
Ke Karlovu 3, 121 16  Praha 2
tel: 951 551 682
www.mff.cuni.cz<http://www.mff.cuni.cz>



------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://lists.karlov.mff.cuni.cz/pipermail/ogap-l/attachments/20220624/4d94f200/attachment-0001.htm>
------------- další část ---------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: HorizonEurope_Scheme_MSCA.jpg
Type: image/jpeg
Size: 195160 bytes
Desc: HorizonEurope_Scheme_MSCA.jpg
URL: <http://lists.karlov.mff.cuni.cz/pipermail/ogap-l/attachments/20220624/4d94f200/attachment-0001.jpg>


Další informace o konferenci OGAP-l