Scholarship Programme for Young African Researchers + výzva Central Workshops 2024

Pavlína Tejcová pavlina.tejcova na matfyz.cuni.cz
Pondělí Březen 4 09:40:32 CET 2024


Vážení,

dovolujeme si Vás informovat o dvou rektorátních nabídkách:

*         Odbor zahraničních vztahů RUK (OZV RUK) se v rámci rozšiřování spolupráce s africkým regionem letos zapojil do programu Scholarship Programme for Young African Researchers<https://www.coimbra-group.eu/scholarships/sub-saharan-africa/>, který zaštiťuje univerzitní sdružení Coimbra Group, jehož je UK dlouholetým členem.

Cílem programu je nabídnout mladým vědcům ze subsaharské Afriky možnost rozšířit své akademické portfolio prostřednictvím krátkodobé stáže (1-3 měsíce) na jedné z evropských univerzit. Pro partnerskou univerzitu z toho naopak vyplývá možnost zahrnout stážistu do výuky/výzkumu, a využít tak jeho potenciál k rozvoji akademických aktivit v rámci konkrétní katedry/fakulty, navázat kontakty s potenciálními africkými akademiky a být součástí projektu, na kterém se již od roku 2008 podílí řada prestižních evropských univerzit. Takto navázaná spolupráce rovněž může posloužit jako první krok k zahájení případné projektové činnosti s africkými zeměmi (např. v rámci Mezinárodní kreditové mobility). Pokud má akademický pracovník již vytvořený kontakt s africkými univerzitami ze svých dřívějších výzkumných aktivit, může dané pracoviště sám kontaktovat s informací o zapojení mladých vědců do tohoto programu a nabídkou konkrétní náplně stáže.

Deadline je nastaven na 5. dubna 2024 (23:59 CET). Každý potenciální stážista podává do Coimbra Group přihlášku, pro kterou již musí mít předjednanou náplň své stáže se supervisorem, jenž stážistovi vystaví nominační dopis. Následně kandidát prochází výběrovým řízením v rámci Coimbra Group, která formálně zkontrolované žádosti předává na partnerské univerzity, a ty již vybírají nejlepší kandidáty pro akceptaci. Úspěšní kandidáti pak mají z OZV RUK přislíbeno 600 EUR měsíčně. Jakékoliv dotazy prosím směřujte na jelizaveta.getta na ruk.cuni.cz<mailto:jelizaveta.getta na ruk.cuni.cz>.

*         výzva Central Workshops 2024 - společná výzva pětičlenného strategického uskupení CENTRAL (UK, Humboldtova univerzita, Vídeňská univerzita, Varšavská univerzita a Univerzita Loránda Eötvöse). Jedná se o projekty týmů výzkumníků s minimální účastí tří členských univerzit. Je otevřena všem vědním disciplínám a cílem je podpořit stávající spolupráci nebo iniciovat novou.
Podrobnější informace naleznete zde: https://www.central-network.eu/opportunities/joint-workshops/
Deadline: 16. dubna 2024 (23:59 CET) - v el. podobě na email central-network na univie.ac.at<mailto:central-network na univie.ac.at>, prosíme případné zájemce o zahrnutí OVZS do kopie emailu (ovzs na matfyz.cuni.cz).

S přáním příjemného dne,

Mgr. Pavlína Tejcová
Oddělení pro vědu a zahraniční styky/Research and International Affairs Department
Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy/Faculty of Mathematics and Physics, Charles University
Ke Karlovu 3
121 16 Praha 2
tel. 951551222

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://lists.karlov.mff.cuni.cz/pipermail/ovzs-l/attachments/20240304/b76cd97d/attachment.htm>


Další informace o konferenci ovzs-l