[OGAP-l] 1. 2. 2024 REMINDER a LAST CALL - workshop k možným českým experimentům na ISS a k RFI

Ivana Herglová ivana.herglova na matfyz.cuni.cz
Středa Leden 31 14:07:05 CET 2024


Vážené kolegyně,
Vážení kolegové,

Ministerstvo dopravy zítra 1. 2. 2024 pořádá workshop na téma českých aktivit, které by mohly být provozovány do budoucna na Mezinárodní kosmické stanici ISS.

Z MD právě přišla upomínka, protože zatím není přihlášeno mnoho zájemců.

Pokud byste měli ještě zájem o účast, registrace je možná zde:
https://www.czechspaceportal.cz/csp_event/rfi-k-iss-a-workshop-1-2-2024/

Informační email z OGAP-l šel již 14. 1. 2024; pokud jste jej zaznamenali, omlouváme se za případnou duplicitu.
Místo konání workshopu: Zasedací sál P80 v budově Ministerstva dopravy, nábřeží Ludvíka Svobody 1122/12, Praha 1, 110 15.
Předběžný program:

  *   09:00-09:15 Introduction from HoD on why we do RFI
  *   09:15-11:15 Overview of facilities available at ISS for the RFI
  *   11:15-12:15 Q&A, possible consultations with Julia Weis
  *   12:15-13:30 lunch
  *   13:30-15:00 ESA medical and overall human physiology, psychology and related topics
  *   15:00-16:00 Q&A, possible consultations with Angelique van Ombergen

S pozdravem,

Ivana Herglová


From: Rohlík Ondřej Ing. Ph.D. <ondrej.rohlik na mdcr.cz<mailto:ondrej.rohlik na mdcr.cz>>
Sent: Wednesday, January 31, 2024 1:09 PM
Subject: REMINDER a LAST CALL k workshopu 1. unora 2024 k moznym ceskym experimentum na ISS a k RFI

Dobrý den,
procházím registrace na Workshop k českým experimentům na ISS a ke kosmické medicíně (a k tomu vydané výzvě RFI), který pořádáme s ESA na ministerstvu zítra a vidím, že jsou registrováni zaměstnanci jen několika akademických pracovišť, spíše vidím výrobce vědeckých přístrojů a než vědce, od kterých jsme reakce na RFI očekávali s vyšší pravděpodobností.
Zdá se ze v naší databázi nemáme dost lidi z oblastí, kterých se workshop týká a které dosud v ČR nebyly příliš pěstovány a tedy dosah naší pozvánky je malý. Poprosil bych vás tedy tímto, zda byste se nezamysleli, komu případně pozvánku a informaci o RFI výzvě (níže) přeposlat - ať už z vašeho pracoviště, tak i z jiných.
Psal jsem o tom členům Výboru pro vědecké aktivity a je tedy možné, že k vám tato zpráva dorazí dvakrát. Za to se omlouvám, ale mám za to že je to lepší dvakrát než, aby tato "za 50 let unikátní" příležitost zapadla.
Předem děkuji.
S pozdravem,
Ondřej Rohlík

On 12. 1. 2024, at 10:06, Rohlík Ondřej Ing. Ph.D. <ondrej.rohlik na mdcr.cz<mailto:ondrej.rohlik na mdcr.cz>> wrote:

Dobrý den,

Ministerstvo dopravy České republiky iniciovalo formální Žádost o informace (RFI) s cílem zmapovat zájem české akademické, průmyslové a další veřejnosti o české aktivity, které by mohly být provozovány na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) a podobných platformách.

Získané informace budou využity jako podklad pro další zvažování na úrovni státní správy a hodnocení činností prováděných před, během a po případném letu českého kosmonauta a jejich celkových socioekonomických přínosů spojených s takovým případným letem.

Vlastní kampaň je v angličtině, protože Evropská kosmická agentura (ESA) je součástí celého procesu. Kampaň sestává z formuláře (v příloze) pro strukturovaný sběr informací a workshopu 1. 2. 2024 v prostorách ministerstva (https://www.czechspaceportal.cz/csp_event/rfi-k-iss-a-workshop-1-2-2024/), na kterém budou ve dvou sekcích představeny technické možnosti ISS pro provádění experimentů. Během dopoledne obsáhneme prostředky pro fyzikální vědy a vědy o životě (jak na ISS, tak tzv. GBF - Ground Based Facilities), odpoledne pak specificky medicínu, lidskou fyziologii, psychiku a příbuzné obory.

V případě, že se let uskuteční, předpokládáme, že vypíšeme Announcement of Opportunity (AO), v rámci kterého požádáme o podrobné návrhy. Odpověď na toto RFI není podmínkou pro účast v AO, ale je užitečná pro hodnotící a rozhodovací proces státní správy. Na žádost poskytneme dokumenty relevantní pro toto budoucí AO (ESA's SciSpacE Key Science Questions, Activity Requirement Document (ARD) Type 1A a Pressurized Payloads Interface Requirements Document), celkem 20 MB dat.

Pro účely této žádosti o informace mohou akademické, průmyslové a další subjekty (např. vzdělávací/outreach) předkládat nápady na vědecké experimenty, technologické demonstrace a další aktivity, které mají být prováděny na ISS a případně na dalších kosmických lodích na nízké oběžné dráze (LEO), které mohou být k dispozici v příštích letech, například, ale nejen, Dragon, který se používá pro mise Axiom.

Informace se ve formě formuláře zasílá na ministerstvo do 31. března 2024 na adresu ondrej.rohlik na mdcr.cz<mailto:ondrej.rohlik na mdcr.cz> s předmětem "RFI CIARFI [zkrácený název vašeho návrhu]".

Prosím o případné rozšíření informace ve vaší firmě/instituci/organizaci. Dekuji.

S pozdravem
Ondřej Rohlík

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://lists.karlov.mff.cuni.cz/pipermail/ogap-l/attachments/20240131/98b7b6de/attachment.htm>


Další informace o konferenci OGAP-l